Utbilda dig till webbutvecklare

Om du är intresserad av datorer, programmering med mera, kan en utbildning till webbutvecklare vara rätt för dig. Det är ett framtidsjobb, så du kommer ha lätt att få ett intressant och utvecklande jobb efter utbildningen. Det finns flera olika skolor som har denna utbildning, både på gymnasienivå och på högskolenivå.

Hermods

Hermods utbildningar är ofta yrkesutbildningar på gymnasienivå som Komvux anordnar, vilka är CSN-berättigande. Det finns också webbutvecklingskurser du kan läsa genom internet, men då får du betala själv kursavgiften själv. Dessa kurser passar kanske bäst för alla som har företag eftersom momsen är avdragsgill.

Grundläggande kurs

I denna kurs får du lära dig vad webbutveckling egentligen är för något och vilka webbtekniker man använder för att bygga en hemsida. Här ingår design och struktur med stilmallar och du får även lära dig hur du ska hantera grunderna i CSS och HTML. Du får också lära dig hur integritet och etik fungerar på nätet, och vilka lagar som råder.

Upplägg och innehåll

Kursen fokuserar först och främst på hur hemsidor byggs upp av olika webbtekniker och den innehåller både teoretiska och praktiska arbetsuppgifter. När det gäller de praktiska uppgifterna ska du bearbeta en webbplats med stilmallar, märkspråk och ibland även med scriptspråk. Webbplatsen ska designas från en särskild projektplan där redan etablerade tekniker ska användas för att utforma och planlägga hemsidan. Under kursen ska du utföra fem olika uppdrag, och engelska referenskällor förekommer.

Fortsättningskurs

När du klarat av den grundläggande kursen kan du söka till kursens andra del.

I den här delen gäller det att konstruera en webbplats, och du ska lära dig att själv skapa webbplatsens skal. Det gäller att skapa en webbplats från tre olika teman, till exempel en blogg, en e-butik eller en restaurang. Förutom att lära dig om kvalitetssäkring och optimering, ingår även beteende, struktur och kodning. De stilmallar du får lära dig under denna kurs är HTML5 och JavaScript, och sex uppgifter ska klaras av.